Sähkömies auttaa hädässä

Sähkömiehen työtehtäviin kuuluu sähkölaitteiden ja -järjestelmien huolto, korjaus ja asennus. Sähkötöitä tehdään kotitalouksissa sekä teollisuudessa. Kiinteistöissä sähkömiehiä tarvitaan niin uudisrakentamisessa kuin myös myöhemmin huolto- ja korjaustöissä. Vanhoja sähköjärjestelmiä pitää saneerata sekä remontoida, nämäkin työt hoitaa osaava sähkömies. Sähkömiehen voi myös soittaa kotiin, jos kotona sattuu vahinko, esimerkiksi oikosulku tai jokin sähkölaite lakkaa toimimasta. JTK-Sähkön Keravalla toimiva sähkömies auttaa maallikkoja sähkötöissä ja -asennuksissa.

Kodin sähkölaitteiston kunnossapito

Sähkölaitteiston kunnossapidolla pyritään varmistamaan laitteiden turvallinen käyttö ja ongelmaton toiminta. Sähkölaitteisto koostuu sähkölaitteista sekä kiinteistön sähköasennuksista. Tavallinen sähkönkuluttaja voi itsekin seurata sähköjärjestelmän ja -laitteiden kuntoa. Esimerkiksi palaneen sulakkeen tai lampun voi vaihtaa omatoimisesti, mutta muissa sähkötöissä kannattaa aina kääntyä ammattitaitoisen sähkömiehen puoleen. 

Sähköasennukset vaativat huoltoa ja korjausta, sillä nekin kuluvat käytössä. Kunnossapito takaa laitteiden ja asennusten toimivuuden sekä turvallisuuden. Suurin osa sähkölaitteista aiheutuvista onnettomuuksista johtuu nimenomaan vioittuneista tai väärin korjatuista sähkölaitteista. Tästä syystä ei kannata lähteä korjaamaan sähkölaitteita itse, jos ei ole täysin varma siitä mitä tekee. Mieluummin kannattaa kutsua paikalla alan ammattilainen, jotta hommat hoidetaan kunnolla ja turvallisesti. Sähkölaitteiden omistaja on sähköturvallisuuslain mukaan vastuussa laitteiden turvallisuudesta.

Muista seuraavat perussäännöt

  • Noudata laitteen valmistaja käyttöohjeita.
  • Käytä sähkölaitteita oikein ja oikeissa olosuhteissa ja paikoissa.
  • Huolehdi laitteiden seurannasta ja kunnossapidosta.
  • Korjauta vialliset asennukset sekä laitteet tai vaihda laite uuteen.
  • Muista olla varovainen sähkön kanssa, erityisesti märkätiloissa ja ulkona.
  • Perehdy riittävästi laitteen eri ominaisuuksiin.
  • Käytä sähkötöissä ammattilaista äläkä tee omia virityksiä.

Kodin sähkölaitteiden energiankulutus

Kulutuselektroniikan määrä on kasvanut hurjasti viime vuosina. Myös erilaiset pienkodinkoneet, kuten voileipägrillit ja blenderit, ovat nousseet suureen suosioon ja monesta keittiöstä löytyykin tänä päivänä muitakin laitteita kuin vain leivänpaahdin ja kahvinkeitin. Nämä laitteet kuluttavat suuren osan kodin sähköstä, lisäksi sähköä kuluu valaistukseen sekä kylmälaitteisiin. 

Kylmäsäilytyslaitteet ovat koko ajan päällä, joten ne myös kuluttavat sähköä jatkuvasti. Kylmälaitteiden sähkönkulutus on kuitenkin vuosien saatossa pienentynyt niiden energiatehokkuuden myötä. Ne vievät edelleen ison osan kodin sähkönkulutuksesta. Muita paljon sähköä kuluttavia välttämättömiä laitteita ovat astianpesukone ja pyykkikone, jotka ovat myös nykypäivänä energiatehokkaampia kuin ennen. Myös sähkökiuas on sähkösyöppö. Valitsemalla modernit ja energiatehokkaat laitteet voit säästää sähkönkulutuksessa suuriakin summia vuodessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *