Unelmista Totta

Vaatimukset

Vaihto-ohjelmaan osallistuaksesi sinun tulee pääsääntöisesti olla 15-18 vuotias. Ikärajat vaihtelevat hieman kohdemaittain ja vaihto-ohjelmittain, joten kysy vain meiltä reippaasti. Arvosanojesi tulee olla riittävän hyvät  ja todistuksissasi ei saa olla kovin huonoja arvosanoja missään pääaineissa. Lopuksi, ja tämä on kaikkein tärkeintä, sinun tulee olla innostunut, hyvin motivoitunut, joustava ja sopeutumiskykyinen.

Hakemus

Ensimmäinen askel on täyttää hakemus ja lähettää kopio viimeisimmästä koulutodistuksestasi. Olisi hienoa jos voisit myös kertoa hieman lisää itsestäsi, kiinnostuksistasi ja lähettää myös kuvasi. Heti saatuamme hakemuksesi, joka ei vielä tässä vaiheessa ole sitova, otamme yhteyttä sinuun ja sovimme tapaamisesta sinun ja vanhempiesi kanssa.

Haastattelu ja hyväksyntä

Saamme tutustua toisiimme ja keskustella vaihtoasioista haastattelun aikana. Tärkein syy tälle haastattelulle on se, että haluamme kertoa tarkemmin, mitä vaihto-ohjelmaan sisältyy. Lisäksi, haluamme oppia lisää sinusta ja myös kyvystäsi ymmärtää ja ilmaista itseäsi englannin (tai kohdemaan) kielellä. Yleensä pystymme heti haastattelun päätteeksi kertomaan voimmeko hyväksyä sinut vaihto-ohjelmaamme. Sen jälkeen saat meiltä tunnukset ja pääsyn varsinaiseen vaihto-oppilashakemukseen. Nämä yksityiskohtaiset kaavakkeet ovat 14 sivuiset ja osan niistä täyttää myös opettajasi ja lääkärisi. Sinun tulisi varata aikaa noin 2-4 viikkoa kunnes koko hakemus on täysin valmis.  (Pidäthän mielessäsi vaihto-ohjelmaan haun määräajat.)

Sopimus

Menestyksellisen haastattelun jälkeen tarjoamme sopimustamme sinulle ja vanhemmillesi.

Hyväksyntä

Kun allekirjoitatte sopimuksemme, on sinut virallisesti hyväksytty vaihto-ohjelmaamme ja tämä sopimus on sitova. Lähetämme hyväksynnästä vahvistuksen sekä sinulle itsellesi, että annettavaksi todisteeksi koulullesi.

Aika odottaa…

Lähetämme hakemuksesi yhteistyöorganisaatiolle valitsemassasi kohdemaassa. Sillä välin saamme säännöllisesti tietoa ja päivityksiä koskien vaihtoasi. Sinä voit lukea ”Newslink” –lehteämme, josta löydät käytännöllisiä vinkkejä, tietoa eri kohdemaista ja raportteja vaihto-ohjelmaan osallistujilta. Olet myös kiireinen valmistelujen kanssa, osallistut valmennusseminaariimme kotimaassa, teet viisumihakemuksesi ja järjestät ehkä itsellesi jäähyväisjuhlat.

Kunnes sijoitustietosi saapuvat!

Kohdemaan yhteistyöorganisaatio lähettää hakemuksesi paikallisille edustajilleen, joista joku voi olla myös tuleva aluevastaavasi. He etsivät sopivan isäntäperheen ja koulupaikan.

Viisumi

Lukuun ottamatta EU:n kansalaisia, jotka hakevat Euroopan kohteisiin, tarvitset viisumin lähteäksesi vaihtoon ulkomaille. Saat tarpeelliset ohjeet ja kaavakkeet hyvissä ajoin ennen lähtöä. Lähetät täytetyn viisumihakemuksen asianomaiseen konsulaattiin. Yleensä viisumi voidaan myöntää vasta kun isäntäperheesi on tiedossa. Poikkeuksena on USA, jonne voidaan myöntää viisumi jo ennen kuin tieto sijoituspaikastasi on saapunut. Huom. USA:han lähtijöiden on henkilökohtiasesti käytävä pakollisessa Yhdysvaltain konsulaatin viisumihaastattelussa. Haethan riittävän pitkään voimassa olevan passin jo ajoissa, sillä ilman sitä et voi anoa viisumia!

Valmennusseminaari kotimaassa

Noin 2-4 kuukautta ennen lähtöäsi, järjestämme kaksipäiväisen valmennusseminaarin Suomessa. Seminaarin vetäjät ovat kokeneita kouluttajia, joilla on myös henkilökohtaista kokemusta inton vaihto-ohjelmasta. Mm. hauskat sketsit, roolileikit ja käytännön tiedot valmistavat sinua oleskeluusi ja erilaisiin tilanteisiin ulkomailla. Saat paljon tietoa ja vastauksia mahdollisiin kysymyksiisi. Hyvä valmistautuminen on paras pohja onnistuneelle opiskelijavaihdolle, ja sehän on yhteinen tavoitteemme. Omaksi eduksesi, ja koska se on velvollisuutemme, osallistumisesi tähän valmennusseminaariin on pakollinen.

Lähtö ja Saapuminen

Nyt sinulla on kaikki valmiina lähtöäsi varten. Useimmissa kohdemaissa järjestetään vaihdon aluksi mahtava into Orientaatioleiri tai vaihdon aloittavat orientaatiopäivät. Pian kohtaat myös isäntäperheesi!

Ja seikkailu alkaa…

Don't dream it, do it!